Surinaamse Roti

Roti komt officieel niet uit Suriname, maar uit de Indiase keuken. Doordat de Indiase immigranten zich onder andere vestigde in Suriname, werden veel van hun eetgewoontes over genomen. Roti werd al snel erg populair in Suriname en veel mensen gaven hun eigen draai er aan. Het is zo populair in Suriname, dat de meeste mensen denken dat het een echt Surinaams gerecht is. Roti met kip is een van de populairste gerechten, dit wordt geserveerd met kousenband, (zoete)aardappelen gebakken eieren en gefruitte ui en knoflook en een heerijke saus.

roti recept

Surinaamse Roti (met bekende kruiden die jij in je keukenkastje hebt staan)

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 2 rotivellen (toko of grote supermarkt)
  • 200 gram kipfilet
  • 250 gram zoete aardappel
  • 200 gram sperziebonen of echte Surinaamse kousenband
  • 2 eieren
  • 3 teentjes knoflook
  • 500 ml kippenbouillon (1 blokje met 500ml water)
  • Sambal
  • Paprikapoeder
  • Kerriepoeder
  • Komijnpoeder
  • Olijfolie

Bereiding Surinaamse Roti:

  1. Kook de eieren in ongeveer 9 minuten hard. Spoel ze af met koud water zodat je ze makkelijker kunt schillen. Leg ze daarna apart.
  2. Snijd de kipfilet in kleine blokjes van 1 centimeter. Leg de blokjes kip in een kom en meng met een eetlepel olijfolie, theelepel kerriepoeder, theelepel sambal en een halve theelepel paprikapoeder. Laat eventjes marineren.
  3. Schil de zoete aardappel en snijd ik kleine blokjes, snijd de sperziebonen door midden en haal de uiteindes er af.
  4. Snijd de ui fijn, pers de teentjes knoflook en doe deze in een pan op het vuur met een beetje olijfolie. Voeg nog een theelepel kerriepoeder en een halve theelepel koomijnpoeder toe. Bak dit kort aan.
  5. Voeg nu de zoete aardappelblokjes toe in de pan en bak deze kort mee. Giet de helft van de kippenbouillon erbij en breng het mengsel aan de kook en laat 15 minuten rustig door koken. Laat de laatste 8 minuten de gehalveerde sperziebonen ook meekoken.
  6. Voeg steeds kleine beetjes bouillon toe als je merkt dat er minder vocht in de pan zit. Op het einde moet bijna al het waterige weg zijn. Wat er overblijft is een dikkere saus door het zetmeel van de zoete aardappel, het zetmeel bind zich aan het water.
  7. Zet nu een andere pan op het vuur en bak hier de kipfiletblokjes met de marinade in gaar. Wanneer de kipfilet gaat is haal je die uit de pan. Bak in de zelfde pan (met kruiden restjes van de kip) de gepelde eieren kort aan zodat iets krokant worden en ze wat meer smaak van de kruiden krijgen.
  8. Verhit als laatste de rotivellen in de magnetron. Verwarm volgens de verpakking. Leg de rotivellen op borden en verdeel hier de kip en de groentesaus overheen en leg de 2 eieren er bij.

TIP:

  • Officieel eet je roti met je handen, je scheurt steeds een stukje rotivel af en daarmee schep je wat groentesaus en kip of pak je het kipmengsel tussen het vel met je handen. Wanneer je liever met mes en vork wilt eten kan dit natuurlijk ook, maar dit zul je in Suriname niemand zien doen!

Roti Recepten


roti plaat

Roti Pannenkoeken

Een roti plaat of pannenkoek maak je van een bolletje deeg, hierin doe je en vulling van (gele) spliterwten of aardappel, maar het wordt ook wel eens zonder vulling gemaakt. Doordat de vulling droog is wordt de roti vaak hol van binnen. Lees hier meer over roti pannenkoeken

Roti met kip

Kip met Roti

Traditionele roti wordt meestal met een aantal bijigerechten gegeten, zoals kouseband (of Nederlandse sperziebonen), hardgekookte eieren, (zoete) aardappelen, kip, knoflook,ui en garam masala kruiden. Lees hier
meer over roti bijgerechten

Vegetarische roti

Vegetarische Roti

Roti wordt vaak met een vlees en saus gerecht gegeten, maar er zijn ook vegetarische varianten. Gebuik stukjes tempeh en marineer die in wat ketjap manis saus en sojasaus (tamarisaus) en bak deze kort aan. Serveer deze bij de rest! Lees hier meer over vegetarische roti

Surinaamse Roti plaat

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 500 gram zelfrijzend bakmeel
  • 300 ml water
  • 15 gram zout
  • 75 gram gele spliterwten
  • 1 eetlepel gemalen komijnzaad
  • 2 teentjes knoflook (fijn geperst)
  • 1 (madame Jeanette)peper

Bereiding Surinaamse roti pannenkoeken:

  1. Doe het meel samen met het water en zout in een kom en kneed tot een soepel deeg.
  2. Kook de gele spliterwten 20 tot 25 minuten tot ze gaar zijn en laat ze afkoelen.
  3. Doe de spliterwten in een keukenmachine samen met de peper, komijn en geperste knoflook en maal fijn tot dat het fijn gemalen en gemengd is.
  4. Vorm 12 deegballetjes van het deeg en maak in het midden kuiltjes, vul deze kuiltjes met het spliterwtenmengsel. Maak de bolletjes weer dicht, zodat het mengsel in het midden zit.
  5. Strooi wat bloem op je aanrecht of andere werkplek en rol de balletjes uit tot platte pannenkoeken.
  6. Verhit een pan of plaat en leg de roti hier op, smeer de bovenkant in met olie en draai halverwege om n smeer de andere kant in met olie. Pas op dat je de roti niet te hard bakt, de roti mag niet zwart worden en hoort zacht te blijven.
  7. Bak alle roti’s in een halfhete pan tot beide kanten goudbruin zijn.

Roti Tips


Kippen dijen

Kippendijen i.p.v. kipfilet

Gebruik kippendijen in plaats van kipfilet. Kipfilet wordt veel sneller droog dan kippendijen. Wanneer je kippendijen gebruikt zal je kip dus veel malser en sappiger zijn en dus een stuk smaakvoller.
Lees hier meer roti tips.

Madamme Jeanette peper

Madamme Jeanette Peper

Madamme Jeanette is een peper die veel wordt gebruikt in de Surinaamse keuken. Een peper met naast een hete ook een hele specifieke smaak die echt niet weg te denken is bij Surinaamse recepten.
Lees hier meer roti tips.

Roti met kip

Roti Pannenkoek

Als je geen tijd hebt kun je de rotiplaaten (pannenkoeken) ook kopen bij de toko of grote (goede) supermarkt. Hier kun je ze vaak in de diepvries vinden en ze smaken heerlijk!
Lees hier meer roti tips.

Informatie over roti recepten


Waar komt roti vandaan?

Roti komt oorspronkelijk uit India, maar door de emigratie van Hindoestanen naar Suriname (en de rest van de wereld) is ook de eetcultuur meegekomen. In India wordt roti ook wel chapati genoemd. Roti is er in ontzettend veel verschillende vormen. In Suiname worden er vaak ingrediënten aan het deeg toegevoegd, zoals kruiden als komijn, chilipepers, maar ook gele spliterwten en aardappelen worden soms aan het deeg toegevoegd. Roti is zo populair geworden in Suriname dat de bevolking hun eigen draai, kruiden en andere ingrediënten aan de roti toe hebben gevoegd. Op die manier is de nu zo bekende Surinaamse roti ontstaan.
Lees hier meer informatie over roti.

Inspiratie, roti gerechten, roti recepten en roti kruiden:


Hindoestaanse roti

Hindoestaanse Roti

Roti komt eigenlijk oorspronkelijk uit India en betekent letterlijk brood in het Hindi. Hindoestanen die naar Suriname kwamen, namen de roti mee.

Masala kruiden

Masala Kruiden

Masala is een melange van een aantal verse kruiden en specerijen die vers gemalen en geroosterd worden, waardoor het een unieke smaak heeft.

spicy chicken

Roti Rol

Roti kan op verschillende manieren worden gegeten, het kan los worden geserveerd, maar het kan ook worden opgerold, dit noemen ze dan een roti rol.

Nog een paar lekkere roti recepten


kousenband

Kousenband

Officieel gebruik je kousenband bij roti gerechten en andere Surinaamse gerechten en geen Nederlandse sperziebonen. Al lijkt de smaak wel op de Nederlandse sperziebonen. Kousenband als bijgerecht wordt veel geserveerd.

rijst met kip

Rijst met kip

Meestal wordt het roti bijgerecht met de rotivellen gegeten, maar je zou het ook met rijst, groente en kip kunnen eten voor de afwisseling. Heerlijk met wat garam masala kruiden en eventueel wat ketjap manis saus om de kip in te marineren. Je kunt dit gerecht ook combineren met roti.

roti met kip kebab

Kebab met Roti

Kip wordt vaak samen met roti gegeten in verschillende varianten, probeer ook eens de kip kebab. Gemarineerd kippenvlees, met gegrilde groenten en rode ui. heerlijk op een roti pannenkoek, haal wel eerst het stokje uit de kip kebab voordat je gaat eten!

Wil je al deze recepten in je inbox ontvangen?
Vul nu je naam en e-mailadres in:

Naam

E-mail

Anti-Spam controle