Een roti plaat of pannenkoek maak je van een bolletje deeg, van het roti deeg worden gelijke deegballetjes gemaakt. In de deegbolletjes wordt een gaatje gemaakt met je duin en hierin doe je een vulling van (gele) spliterwten of aardappel, maar het wordt ook wel eens zonder vulling gemaakt. Daarna maak je de bolletjes weer dicht, zodat de vulling in de binnenkant zit. Vervolgens wordt het aanrecht bestuift met bloem en worden de deegbolletjes uitgerold tot dunne pannenkoeken. Om ze te garen worden ze gebakken op een hete plaat. Doordat de vulling droog is wordt de roti vaak hol van binnen.
Ingrediënten voor 4 roti’s (zonder vulling):
Bereiding roti pannenkoeken:
Ingrediënten voor 4 personen:
Bereiding Surinaamse roti pannenkoeken:
Roti komt oorspronkelijk uit India, maar door de emigratie van Hindoestanen naar Suriname (en de rest van de wereld) is ook de eetcultuur meegekomen. In India wordt roti ook wel chapati genoemd. Roti is er in ontzettend veel verschillende vormen. In Suiname worden er vaak ingrediënten aan het deeg toegevoegd, zoals kruiden als komijn, chilipepers, maar ook gele spliterwten en aardappelen worden soms aan het deeg toegevoegd. Roti is zo populair geworden in Suriname dat de bevolking hun eigen draai, kruiden en andere ingrediënten aan de roti toe hebben gevoegd. Op die manier is de nu zo bekende Surinaamse roti ontstaan.
Lees hier meer informatie over roti.
Roti kan op verschillende manieren worden gegeten, het kan los worden geserveerd, maar het kan ook worden opgerold, dit noemen ze dan een roti rol.
Kip wordt vaak samen met roti gegeten in verschillende varianten, probeer ook eens de kip kebab. Gemarineerd kippenvlees, met gegrilde groenten en rode ui. heerlijk op een roti pannenkoek, haal wel eerst het stokje uit de kip kebab voordat je gaat eten!